Μήπως οι υπέρ-τροφές έχουν γίνει πλέον μόδα;

Είναι στην πραγματικότητα τόσο «υπέρ..» όσο πιστεύουμε;

Θα ήταν υπέροχο, αν υπήρχαν τροφές ικανές να μας προστατεύουν από όλες σχεδόν τις ασθένειες, να μας κάνουν να φαινόμαστε πιο νέοι και πιο υγιείς.

Είναι όντως πραγματικές οι υπέρ-τροφές;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες;

Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη απάτη του μάρκετινγκ;

Ποιες είναι λοιπόν οι Υπέρ-τροφές;

Όταν μιλάμε για υπέρ-τροφές, αναφερόμαστε κυρίως στα φρούτα.

Πρόσφατα, αρχίσαμε να προσθέτουμε στην κατηγορία και τα λαχανικά.

Επιπλέον, τους σπόρους, τα φύκια και κάποια άλλα τρόφιμα.

Ο λόγος που οι τροφές αυτές ονομάζονται «υπέρ-τροφές» είναι γιατί είναι πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία: αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, περισσότερο από άλλα τρόφιμα.

Οι υπέρ-τροφές δεν αποτελούν μια νέα κατηγορία τροφών.

Προϋπήρχαν εδώ και αιώνες.

Ξεκίνησαν να ονομάζονται έτσι μετά από μια άγνωστη μάρκα του αμερικάνικου μάρκετινγκ με το όνομα «superfood», η οποία γρήγορα μεταφράστηκε από όλους ως «υπέρ-τροφή».

Παρά το γεγονός ότι οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τις θετικές επιδράσεις μιας συγκεκριμένης υπέρ-τροφής για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, δεν υπάρχει κανένας επίσημος ή νομικός ορισμός.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του βιομηχανικού φαγητού (junk food), η γενική συνειδητοποίηση ότι η υγεία εξαρτάται από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και ο φόβος της γήρανσης του πληθυσμού, συνδέονται άμεσα με την αναζήτηση των υπέρ-τροφών.

Γι’ αυτόν το λόγο, η λίστα τους μεγαλώνει συνεχώς.

Τα Υπέρ-φρούτα

Βρίσκονται στην αρχή της λίστας, χάρη στην υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μορίων όλων των ειδών.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα μούρα(Amazon), τα μούρα Aronia και τα cranberries, τα οποία έχουν αποδείξει την προστασία έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Στη συνέχεια, ο μύρτιλλος έχει δείξει ότι σταματάει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και έχει θετική επίδραση στην απώλεια μνήμης λόγω γήρανσης.

Από την άλλη, ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες, επομένως μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο κατάλογος με τα υπέρ-φρούτα είναι τεράστιος, με τις τιμές τους να βρίσκονται πολλές φορές σε υψηλά επίπεδα.

Τα Υπέρ-λαχανικά

Επιστημονικά αποδεδειγμένο για τις προστατευτικές του ιδιότητες, το σκόρδο αποτελεί ένα σούπερ λαχανικό στην αρχή της λίστας και το κρεμμύδι πλησιάζει τις ιδιότητές του.

Ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην κατηγορία των υπέρ- τροφών είναι το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, το σπανάκι, το πράσο, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το λάχανο, το μαρούλι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο ,τα παντζάρια κ.α.

Άλλες Υπέρ-τροφές

Το κακάο, η σοκολάτα, το θαλασσινό αλάτι, το ξίδι μηλίτης, το πράσινο τσάι, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά, το κόκκινο κρασί και άλλα κ.α..


www.y-o.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.