Στοματική Υγεία: Παθολογία δοντιών και ούλων

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Step Beuaty & Health

Τα δόντια αποτελούν όργανα του γαστρεντερικού συστήματος που βρίσκονται μέσα στην στοματική κοιλότητα.

Στον άνθρωπο υπάρχουν τα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια. Όταν γεννιέται ένα παιδί τα νεογιλά δόντια είναι μερικώς σχηματισμένα μέσα στις γνάθους, παρότι δεν φαίνονται ακόμη (αρχίζουν να σχηματίζονται από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης).

Αποτελούν από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην στοματική κοιλότητα τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτειΑ) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και την θέση τους στις γνάθους διακρίνονται σε ομάδες:

 1. Τομείς (κεντικός και πλάγιος)
 2. Κυνόδοντες
 3. Προγόμφιοι (1ος και 2ος)
 4. Γομφίοι (1ος, 2ος και 3ος ή φρονιμίτης)

Παθολογία των δοντιών

 1. Τερηδόνα

Αποτελεί χρόνια νόσο των σκληρών οδοντικών ιστών με αποτέλεσμα την δημιουργία κοιλοτήτων στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Το κύριο αίτιο της τερηδόνας είναι η επίδραση των οξέων που παράγουν τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας μετά από διάσπαση των υπολειμμάτων τροφής που έχουν παραμείνει επάνω στα δόντια. Στην εμφάνιση της τερηδόνας συντελούν επιπλέον παράγοντες όπως η κακή στοματική υγιεινή, η λήψη ζαχαρούχων τροφών κλπ.

 1. Αποτριβή των δοντιών

Η αποτριβή των δοντιών επέρχεται από την συνεχή τριβή τους κατά την διάρκεια της μάσησης. Αυτή μέχρι ενός βαθμού αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο. Όταν η αποτριβή γίνεται με ταχύ ρυθμό και οδηγεί σε γρήγορη απώλεια σκληρών οδοντικών ιστών θεωρείται παθολογική. Αιτίες παθολογικής αποτριβής μπορεί να είναι το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός).

 1. Διάβρωση των δοντιών

Η διάβρωση των δοντιών αποτελεί την απασβεστίωση και συνεπώς απώλεια σκληρών οδοντικών ιστών από την επίδραση οξέων, όχι όμως αυτών που παράγονται από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας. Τα οξέα αυτά μπορεί να είναι ενδογενή όπως πχ το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου (σε καταστάσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης ή να είναι εξωγενή όπως πχ υπερβολική κατανάλωση όξινων χυμών φρούτων (γκρέιπ φρουτ).

 1. Κατάγματα των δοντιών

Τα κατάγματα των δοντιών είναι η απώλεια σκληρών οδοντικών ιστών μετά από τραυματισμό, λόγω κρούσης του δοντιού με σκληρή επιφάνεια.

 1. Πέτρα

Μια σκληρή ουσία με τραχεία και ανώμαλη επιφάνεια που σχηματίζεται από την εναπόθεση αλάτων φωσφορικού ασβεστίου πάνω στο δόντι. Η πέτρα προσκολλάται στερεά στην επιφάνεια του δοντιού και δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί με το κανονικό βούρτσισμα παρά μόνο από τον οδοντίατρο. Η πιο συχνή μορφή πέτρας είναι αυτή που σχηματίζεται πάνω στο ορατό τμήμα του δοντιού πάνω από το όριο των ούλων και ονομάζεται υπερουλική. Αυτή η μορφή πέτρας είναι πολύ συχνή και συνήθως δε δημιουργεί  οδοντιατρικά προβλήματα παρά μόνο αισθητικά. Η δεύτερη μορφή πέτρας που σχηματίζεται κάτω από το όριο των ούλων (υποουλική) βοηθά στη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας, ενώ παράλληλα εμποδίζει τον καθαρισμό της κατά το βούρτσισμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα περιοδοντίτιδας

 

Παθολογία των ούλων

 1. Ουλίτιδα

Ασθένεια των ούλων. Χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις των μαλακών ιστών που περιβάλλουν το δόντι.

Αίτια: όταν οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες βοηθούν την υπερβολική ανάπτυξη της πλάκας (πχ ελλιπής στοματική υγιεινή) συμβαίνουν μεταβολές στην ποσότητα και σύνθεση της. Τότε δημιουργείται η ουλίτιδα που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ούλων (οίδημα και ερυθρότητα)

Συμπτώματα:  Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα της ουλίτιδας που εκδηλώνονται από νωρίς και μας βοηθούν να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε πριν η κατάσταση γίνει σοβαρή. 1. Μάτωμα των ούλων 2. Κόκκινα πρησμένα ούλα 3. Αποκολλημένα ούλα 4. Άσχημη αναπνοή 5. Αυξημένη κινητικότητα δοντιών

 1. Περιοδοντίτιδα

Προχωρημένο στάδιο ουλίτιδας με επικίνδυνες αλλοιώσεις των μαλακών και σκληρών ιστών που περιβάλλουν το δόντι

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη της ασθένειας είναι πάντοτε προτιμότερη απ΄ τη θεραπεία της κι αυτή η ιδέα πρέπει να είναι ο στόχος όχι μόνο των γιατρών αλλά και των ασθενών.

Αυτός είναι και ο στόχος της προληπτικής οδοντιατρικής, δηλαδή η προφύλαξη της υγείας των δοντιών και του στόματος. Τα βασικά βήματα της προληπτικής οδοντιατρικής είναι η αποτρύγωση, ο καθαρισμός δηλαδή των δοντιών, η φθορίωση, οι επικαλύψεις σχισμών και οπών και το σωστό καθημερινό βούρτσισμα.

Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.

 

Αλέξανδρος Κοντός

Οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.