Πότε έχει ανάγκη το κατοικίδιό μου από άμεση ιατρική φροντίδα;Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Step Beauty & Health

Συνήθως, ως ιδιοκτήτες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ύποπτα συμπτώματα, δεν είμαστε όμως σίγουροι αν πρέπει να δώσουμε σημασία. Υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται άμεση συμβολή του κτηνιάτρου και ο χρόνος προσκόμισης στο κτηνιατρείο παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του περιστατικού. Σίγουρα ο έντονος πόνος ή η αγωνία του ζώου μάς υποψιάζουν, υπάρχουν όμως και λιγότερο ξεκάθαρα συμπτώματα που θα μας καταδείξουν πως πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον κτηνίατρό μας.
Ένα σημαντικό σύμπτωμα αποτελεί η δύσπνοια (π.χ. έμφραξη της αεροφόρου οδού από ξένο σώμα, ενίοτε από αναφυλακτική αντίδραση, άσθμα, εισπνοή βλαβερού αερίου/υγρού κ.α.). Ενδέχεται να παρατηρήσουμε έντονο βήχα, ασυνήθιστη στάση κατά την αναπνοή ή κυάνωση των βλεννογόννων.
Μια πλειάδα επειγόντων καταστάσεων περιλαμβάνουν συμπτώματα από το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα. Το ζώο μας μπορεί να εμφανίζει ανορεξία, επίμονο έμετο, διάρροια, δυσκολία στην ούρηση/αφόδευση (ή απουσία αυτών) ή να περιέχεται αίμα στις απεκκρίσεις του (ούρα-κόπρανα-έμετο). Η απότομη διόγκωση της κοιλίας αποτελεί ακόμη ένα ανησυχητικό σύμπτωμα. Ανάγκη για άμεση ιατρική φροντίδα υπάρχει και μετά από κατανάλωση τοξικών ουσιών (όπως δηλητήρια ή ποντικοφάρμακο) ή ξένων σωμάτων.
Επιπροσθέτως, κτηνιατρική παρέμβαση απαιτείται σε περιπτώσεις δυστοκίας, αν υπάρξει πρόπτωση οργάνων ή θερμοπληξία. Σε περίπτωση τραυματισμού ή δήγματος εντόμου ή φιδιού, ακόμη και αν ο ασθενής δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα, ο άμεσος ιατρικός έλεγχος μπορεί να αποβεί σωτήριος. Το ίδιο ισχύει προφανώς για εγκαύματα, κατάγματα και αιμορραγίες. Η έντονη κατάπτωση, η απώλεια συνείδησης, η κατάρρευση του ζώου ή τα νευρολογικά συμπτώματα (όπως σπασμοί ή καταναγκαστικές κινήσεις) είναι επίσης συμπτώματα που οφείλουν να μας ανησυχήσουν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα μας δώσει οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή. Κατόπιν μεταφέρουμε το ζώο μας στο κτηνιατρείο το συντομότερο δυνατόν. Αν το κατοικίδιό μας κατανάλωσε κάτι ύποπτο, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για αυτό (π.χ. συσκευασία φαρμάκου) τα οποία θα προσκομίσουμε μαζί μας. Με τη γρήγορη και ψύχραιμη παρέμβαση δίνουμε στο ζώο μας περισσότερες πιθανότητες για μια θετική έκβαση.

Τριάντη Ειρήνη, Κτηνίατρος
Μετεκπαιδευθείσα στην Χειρουργική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περδικάρη 11, 48100, Πρέβεζα info@vetcare-preveza.gr

Τηλέφωνο: 26820 22843 facebook.com/vetcarepreveza

www.vetcare-preveza.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.