ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ;

<<Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά>>  που αναπτύσσονται σε διάφορες άγονες και καλλιεργήσιμες περιοχές και αφορά φυτά των οποίων τα φύλλα, οι ρίζες, τα μίσχοι τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιο άλλο τρόπο…

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών με πολλαπλές χρήσεις είτε αυτές αφορούν τροφή είτε θεραπευτικά σκευάσματα, ποτά, τσάι, αρωματοποιία και καλλυντικά. Τους τελευταίους αιώνες η έννοια << Βότανο>> περιορίστηκε στενά σε κάποια συγκεκριμένα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται είτε ως θεραπευτικά ροφήματα, είτε ως καταπλάσματα, είτε ως πρώτη ύλη για την ιατρική και την σύγχρονη φαρμακολογία.

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε ακραίες καταστάσεις οι θεραπείες που δίνει η ιατρική έχουν πολλές δυνατότητες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα των ασθενειών και την σωτηρία των ανθρώπινων ζωών. Παρ’ όλες, όμως τις προόδους της ιατρικής, είναι πασιφανές ότι η βοτανοθεραπεία έχει πολλά να προσφέρει στην ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι στον ανθρώπινο οργανισμό ταιριάζουν περισσότερο οι θεραπείες από βότανα απ ότι με χημικά φάρμακα. Αναπτυχθήκαμε μαζί με τα φυτά για πάνω από 10.000 χρόνια και το πεπτικό μας σύστημα και η φυσιολογία μας προσαρμόστηκαν στην πέψη και την χρήση τροφών που βασίζονται στα φυτά τα οποία έχουν και θεραπευτική αλλά και θρεπτική αξία.  Τα τελευταία 50 χρόνια οι άνθρωποι βασίζονται ολοκληρωτικά στα φυτά για να θεραπεύσουν όλων των ειδών τις ασθένειες, από τα πιο ασήμαντα προβλήματα, όπως ο βήχας και το κρυολόγημα, έως τις παθήσεις που απειλούν την ζωή όπως η φυματίωση και η ελονοσία. Τα γιατρικά από βότανα ξανάρχονται στο προσκήνιο γιατί η αποτελεσματικότητα των συνθετικών φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, έχουν εξασθενήσει. Με την πάροδο των χρόνων οι μολυσματικοί μικροοργανισμοί έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα συνθετικά φάρμακα και βότανα όπως η αρτεμησία, όπου περιέχει το ισχυρό συστατικό της αρτεμησετίνης, όπου χρησιμοποιείται σήμερα για την θεραπεία της ελονοσίας στις περιοχές του κόσμου όπου τα πρωτόζωα που προκαλούν την νόσο δεν ανταποκρίνονται πλέον στη συμβατική θεραπεία. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναλύσουμε και να καταγράψουμε όλα τα θεραπευτικά φυτά ( χρήσιμα & δηλητηριώδη) μαζί με τις ιδιότητες τους, οδηγίες χρήσης για κάθε περίπτωση και ασθένεια όπως αυτά χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη επιστημονική Βοτανοθεραπευτική.

Πότε συλλέγουμε τα βότανα;

Η ώρα για συλλογή των βοτάνων είναι η πιο σημαντική καθώς εξαρτάται το μέρος του φυτού που μας ενδιαφέρει να συλλέξουμε καθώς και από το πώς θα το καταναλώσουμε.

Τα φυτά πρέπει να συλλέγονται μέρες που δεν έχει υγρασία και κατά προτίμηση τα απογεύματα εφόσον  τότε έχουν εξατμιστεί οι πρωινές δροσοσταλίδες. Τα φύλλα θα πρέπει να συλλέγονται κατά προτίμηση τους ανοιξιάτικους ή θερινούς  μήνες, ενώ τα άνθη όταν αρχίζουν να ανοίγουν τα μπουμπούκια τους και οι καρποί μόλις ωριμάσουν. Οι ρίζες είναι καλό να συλλέγονται τον φθινόπωρο γιατί τότε τα δραστικά τους στοιχεία είναι σε ακμή  και το χώμα μαλακό ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή τους. Τέλος ο φλοιός πρέπει να συλλέγεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση του θάμνου ή του δέντρου.

Τα βότανα τα χρησιμοποιούμε είτε για θεραπευτικούς – φαρμακευτικούς  λόγους είτε στην μαγειρική

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην συλλογή των βοτάνων που είναι για κατανάλωση :

  • Καθώς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά που συλλέγουμε είναι βρώσιμα.
  • Να μην συλλέγουμε άγρια χόρτα από πολυσύχναστους δρόμους.
  • Να είμαστε πολύ  προσεκτικοί στην συλλογή των φυτών κυρίως στην αρχή της άνοιξης ( Μάρτιος – Απρίλιος ) διότι οι περισσότεροι καλλιεργητές ραντίζουν με επικίνδυνα τοξικά φάρμακα λόγο των ζιζανίων.
  • Μαζεύουμε μόνο υγιή πράσινα φυτά.
  • Δεν ξεριζώνουμε  τα φυτά από την ρίζα, διότι έτσι συμβάλουμε στην μείωση και συχνά στην καταστροφή σπάνιων ειδών της χλωρίδας.
  • Να μην συλλέγουμε περισσότερα φυτά από αυτά που θα καταναλώσουμε τις επόμενες 5 -6 μέρες. Η μακροχρόνια αποθήκευση οδηγεί στην μείωση πολύτιμων ουσιών.
  • Τέλος μην αφήνετε ποτέ τα φυτά σε νάιλον σακούλες.

Μαρίνα Μαραζοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.