Στο άσθμα προσβάλλονται οι βρόγχοι, τα σωληνάκια δηλαδή που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες για να γίνει η πρόσληψη του οξυγόνου. Οι βρόγχοι φλεγμαίνουν, γίνονται κόκκινοι,  ευαίσθητοι,οιδηματώδεις. Οι μικροί μύες που περιβάλλουν αυτούς διεγείρονται, κάνουν σπασμό(βρογχόσπασμος). Αυτά συμβάλλουν στη στένωση των βρόγχων και στην παραγωγή βλέννης (πτύελα).

Παράγοντες άσθματος

 1. Γονίδια. Περισσότερα από 100 γονίδια συνδέονται με το άσθμα
 2. Βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Η υπερβολική αντίδραση των βρόγχων σε κοινά για άλλους ερεθίσματα όπως διάφορα αλλεργιογόνα ή ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή σε υπεραντιδραστικούς αεραγωγούς.
 3.  Ατοπία – αλλεργίες. Αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από αντισώματα στο αίμα (ειδικά αντισώματα που ονομάζονται IgE) συχνά οδηγούν στη φλεγμονή των αεραγωγών που σχετίζεται με το άσθμα. Άλλα αλλεργιογόνα είναι αυτά της γάτας, του σκύλου, τα ακάρεα της σκόνης, μύκητες.
 4. Φύλο. Τα νεαρά αγόρια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα από τα νεαρά κορίτσια αλλά η τάση αυτή αντιστρέφεται κατά την ενήλικη ζωή.
 5. Εγκυμοσύνη. Όταν οι μητέρες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα παιδιά τους έχουν χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία
 6. Κάπνισμα
 7. Περιβαλλοντικοί παράγοντες – λουλούδια, φυτά, σκόνη, μούχλα, ζώα, ατμοσφαιρική ρύπανση.
 8. Παχυσαρκία, οι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα.

Τύποι άσθματος

 1. Άσθμα με έναρξη στην παιδική ηλικία.
 2. Άσθμα με έναρξη στην ενήλικη ζωή.
 3. Άσθμα προκαλούμενο από την άσκηση – οι ασθενείς έχουν συμπτώματα μόνο κατά την άσκηση.
 4. Βήχας ισοδύναμο άσθματος. Το άσθμα που εκδηλώνεται μόνο με βήχα,  είναι ένας από τους πιο δύσκολους τη διάγνωση τύπους άσθματος
 5. Επαγγελματικό άσθμα. Αρτοποιοί (αλεύρι και σκόνη δημητριακών),  επιπλοποιοί, εργαζόμενοι με ζώα, καθαριστές.
 6. Αλλεργικό άσθμα. Το άσθμα χαρακτηρίζεται ανάλογα με την αιτιολογία του σε εξωγενές (αλλεργικό), όταν γνωρίζουμε ότι προκαλείται από μία αλλεργική αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο του περιβάλλοντος (γύρη, σκόνη, μούχλα) και σε ενδογενείς (μη αλλεργικό) όταν δεν ενοχοποιείται η αλλεργία αλλά άλλοι παράγοντες (ιώσεις, μικρόβια, κάπνισμα). Το αλλεργικό άσθμα είναι η πιο κοινή μορφή άσθματος
 7. Σοβαρό άσθμα. Όταν η νόσος τους δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά τη θεραπεία που λαμβάνουν (συχνές παροξύνσεις, λήψη κορτιζόνης από το στόμα)

Συμπτώματα του ασθενούς

Τα συχνότερα συμπτώματα που βιώνει ο ασθματικός ασθενής είναι δύσπνοια, βάρος ή σφίξιμο στο στήθος,  συρίττουσα αναπνοή ,ενώ συχνά υπάρχει και βήχας. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να πάρει αναπνοή μέσα από ένα καλαμάκι.

Χαρακτηριστικό του άσθματος είναι ότι τα συμπτώματα αυτά μεταβάλλονται στο χρόνο. Επίσης επιδεινώνονται μετά την επαφή με περιβαλλοντικούς παράγοντες, οπότε μπορεί να εμφανιστεί μία σημαντική κρίση – παρόξυνση.

Μήπως έχετε άσθμα;

Έχετε εμφανίσει  ένα ή περισσότερα επεισόδια συριγμού;

Έχετε ενοχλητικό επίμονο βήχα κυρίως τη νύχτα;

Εμφανίζετε βήχα ή συριγμό κατά την άσκηση;

Εμφανίζετε βήχα ή  συριγμό μετά από έκθεση σε αεριοαλλεργιογόνα;

Όταν κρυώνετε, το κρύωμα κατεβαίνει στο στήθος σας;

Είχατε ποτέ κρυολογήματα που κράτησαν περισσότερες από 10 μέρες;

Τα συμπτώματα ανακουφίζονται με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα;

Έχετε αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα;

Υπάρχει ιστορικό άσθματος ή αλλεργίας στην οικογένεια σας;

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθματικός ασθενής

Η διάγνωση του άσθματος στεναχωρεί και τρομάζει πολλούς ανθρώπους όταν δεν είναι καλά πληροφορημένοι γιατί πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα. Όμως ο ασθματικός ασθενής μπορεί να είναι εντελώς καλά με την κατάλληλη αγωγή. Αποφύγετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν άσθμα. Μάθετε ποια είναι τα φάρμακα που παίρνετε και πώς δρουν. Μην ξεχνάτε τα φάρμακά σας ακόμα και όταν είστε καλά. Μην καπνίζετε. Να ασκείστε και να τρώτε σωστά.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον προσδιορισμό των παραγόντων που σας ενοχλούν είναι αναγνώριση του χώρου και του χρόνου των συμπτωμάτων σας. Για παράδειγμα: Εάν τα συμπτώματα συμβαίνουν ή επιδεινώνονται κυρίως στο σπίτι, υπάρχει κάποιος παράγοντας μέσα σε αυτό (σκόνη, μούχλα, ζώα).

Εάν τα συμπτώματα έχουν έξαρση άνοιξη ή φθινόπωρο το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε κάποιο περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο όπως γύρη, περδικάκι κ.α.

Στο άσθμα, όπως και σε όλες τις χρόνιες παθήσεις η εκπαίδευση του ασθενή είναι θεμελιώδους σημασίας. Ο ασθενής πρέπει να καταλάβει ότι πάσχει από μία χρόνια νόσο, να μάθει να ζει με αυτή και να συνειδητοποιήσει ότι αν και δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία του άσθματος στους περισσότερους ασθενείς ο έλεγχος της νόσου μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ώστε να έχουν μία απόλυτα φυσιολογική ζωή.

 Σταυροπούλου Ν. Χρυσή

Πνευμονολόγος

Παραμυθιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.