ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ                                                                         

Ο εμβολιασμός θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης.   Με την εξαίρεση του πόσιμου νερού  καμία άλλη  ανθρώπινη παρέμβαση δεν είχε την αποτελεσματικότητα  του εμβολιασμού  στη μείωση των λοιμώξεων. Κάθε  χρόνο υπολογίζεται ότι τα εμβόλια αποτρέπουν 3 εκατομμύρια θανάτους και περίπου 750.000 αναπηρίες παιδιών.

Τι είναι όμως τα εμβόλια και ο εμβολιασμός;     

 Τα εμβόλια κατασκευάζονται από τα ίδια μικρόβια που πολεμούν, με τη διαφορά ότι αυτά εισάγονται  στον οργανισμό είτε  νεκρά είτε εξασθενημένα ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο. Κατά την εισαγωγή αυτών των μικροβίων στον οργανισμό,   το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα αντιλαμβάνεται ως ξένα σώματα ( αντιγόνα) που πρέπει να πολεμήσει με την παραγωγή των αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά αρχικά θα καταστρέψουν τα αντιγόνα του εμβολίου και στη συνέχεια θα παραμείνουν στον οργανισμό μας προσφέροντας ανοσία απέναντι στη νόσο για την οποία εμβολιαστήκαμε.  Έτσι λοιπόν το ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται ισχυρό απέναντι σε συγκεκριμένα νοσήματα χωρίς ουσιαστικά να έχουμε προηγουμένως νοσήσει.  Θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κανείς αν η φυσική ανοσία- η έκθεση δηλαδή στην ασθένεια  είναι τόσο κακή για την απόκτηση των ίδιων αντισωμάτων που παράγονται και με τον εμβολιασμό. Αρκεί να αναλογιστούμε  το κόστος της φυσικής ανοσίας που μπορεί  να αφορά συνέπειες καταστροφικές για τον οργανισμό,όπως ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος από τον ιό της ηπατίτιδας Β, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, οι συγγενείς ανωμαλίες από την ερυθρά, η νοητική στέρηση από τον αιμόφιλο της γρίππης τύπου Β, η παράλυση από την πολυομελίτιδα και πολλά άλλα συμβάματα.                                                                                                                  

 Είναιασφαλή τα εμβόλια;           

Τα εμβόλια είναι προϊόντα  χρόνιας μελέτης και έρευνας. Όπως και τα φάρμακα διατίθενται μόνο εφόσον τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα,η ασφάλεια και το όφελος από τη χρήση τους. Είναι λοιπόν πολύ ασφαλή και οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες με συχνότερες τον τοπικό ερεθισμό από την ένεση, τον πυρετό, την κακουχία και την κεφαλαλγία. Πολύ σπάνιες είναι οι βαριές παρενέργειες , όπως οι αναφυλακτικές αντιδράσεις που δυστυχώς δεν είναι προβλέψιμες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρά την αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όλο και περισσότεροι αμφισβητούν τα οφέλη του εμβολιασμού και τον συσχετίζουν με την αυξανόμενη επίπτωση στον πληθυσμό νοσημάτων όπως ο αυτισμός και η σκλήρυνση κατά πλάκας . Αποτέλεσμα αυτού του αντιεμβολιαστικού κινήματος ήταν η επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν πρακτικά εξαλειφθεί, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιλαρά. Τα τελευταία 2 έτη μάλιστα αναφέρθηκαν πολλές νοσηλείες παιδιών και ενηλίκων, με κάποια από αυτά τα περιστατικά να έχουν θανατηφόρα έκβαση .Καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη δεν αποδεικνύει τη συσχέτιση των εμβολίων με τα παραπάνω νοσήματα,αντίθετα η εξάλειψη νοσημάτων μέσω του εμβολιασμού όπως της πολυομελίτιδας μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά των παραλύσεων που άφηναν σοβαρές αναπηρίες στον πληθυσμό, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Αυστραλία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εξαλειφθεί ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας ως αποτέλεσμα συστηματικού εμβολιασμού του πληθυσμού από το 2007.                                                                                                                                                      

 Από ποιες ηλικίες εμβολιαζόμαστε; 

Ήδη από την ηλικία των 2 μηνών( και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και από τη γέννηση) ξεκινά η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων και επαναλαμβάνεται ανά 4 εβδομάδες περίπου μέχρι τον 8ο μήνα και στη συνέχεια πιο αραιά ανάλογα με τις υπενθυμιστικές δόσεις των εμβολίων. Πολλά εμβόλια συνδυάζονται μειώνοντας έτσι τις πολλές επισκέψεις και τις περιττές ενέσεις, αυξάνοντας παράλληλα τη συμμόρφωση στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.Ειδικά σε ό,τι αφορά τα βρέφη θα πρέπει το περιβάλλον τους (γονείς, αδέρφια και γενικότερα φροντιστές ) να είναι εμβολιασμένοι  για γρίπη, κοκκύτη και άλλα νοσήματα που στη βρεφική ηλικία μπορούν να αποβούν μοιραία. Οι γονείς οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων σχετικά με τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν έγκαιρα επαρκή ανοσία.                                                                                                                                     

  Μέχρι πότε εμβολιαζόμαστε;           

Δεν υπάρχει ηλικία στην οποία αντενδείκνυται ή σταματά ο εμβολιασμός. Το πρόγραμμα εμβολιασμού των ενηλίκων περιλαμβάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου, το εμβόλιο κατά του έρπη ζωστήρα καθώς και υπενθυμιστικές δόσεις από προηγούμενα εμβόλια όπως του τετάνου, της ηπατίτιδας κ.α.                                         

Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται κάθε έτος στα μέσα περίπου του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και  πρέπει να γίνεται σε άτομα >60 ετών, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη,  καρδιολογικά, αναπνευστικά,  νεφρολογικά και νευρολογικά νοσήματα,ανοσοκατεσταλμένους και μεταμοσχευμένους ασθενείς, άτομα με BMI>40 , έγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας κυήσεως, θηλάζουσες και λεχωίδες, αλλά και άτομα  σε κλειστούς πληθυσμούς, εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και τους φροντιστές βρεφών <6 μηνών και ατόμων υψηλού κινδύνου. Η γρίπη τα τελευταία χρόνια σκοτώνει >100 άτομα το χρόνο στη χώρα μας, ενώ ευθύνεται για πολλές νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι αναγκαίος επομένως ο εμβολιασμός ,καθώς η γρίπη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μέσω σταγονιδίων και με τα χέρια. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι σχετικά φθηνό αν και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία , είναι μια δόση και χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ( είτε το πολυσακχαριδικό είτε το συζευγμένο) . Ο πνευμονιόκοκκος  μεταδίδεται με μολυσμένα σταγονίδια (βήχα,φτέρνισμα, επαφή ) και ευθύνεται για πνευμονίες, μηνιγγίτιδες και βακτηριαιμίες που ταλαιπωρούν τους ασθενείς με μακρές και ακριβές νοσηλείες. Υπολογίζεται  ότι κάθε χρόνο σκοτώνει περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Μετά την ηλικία των 65 ετών καλό είναι να γίνονται και τα δύο διαθέσιμα για τον πνευμονιόκοκκο εμβόλια αφού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.                                                                                                                                                               

   Ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μορφή προληπτικής ιατρικής μειώνοντας σημαντικά τη νοσηρότητα και θνητότητα από πολλά λοιμώδη νοσήματα. Ταυτόχρονα συνέβαλε στην πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών, καθώς μέσω της μείωσης των επιδημιών  μειώθηκε η απώλεια παραγωγικότητας, το κόστος των νοσηλειών και των θεραπειών των χρόνιων επιπλοκών. Ο εμβολιασμός λοιπόν είναι μέσο διασφάλισης καλύτερης ποιότητας ζωής και είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει δωρεάν πρόσβαση στο σύνολο του εμβολιαστικού προγράμματος .    

Ευτυχία Μπίκα

Ειδικός Παθολόγος

Παραμυθιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.