Τι είναι ο βελονισμός;

Βελονισμός είναι ένα μη φαρμακευτικό ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας και βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε σαφώς καθορισμένα σημεία του δέρματος. τα σημεία αυτά συνδέονται με κανάλια γνωστά ως “μεσημβρινοί” και είναι μια ολιστική ιατρική που δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του. Αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, όχι μόνο το σύμπτωμα.

Tι κάνει ο βελονισμός;

Επανορθώνει ανισορροπίες μέσω της διέγερσης ανατομικών περιοχών (σημεία βελονισμού) πάνω ή κάτω από το δέρμα. ισορροπεί το ορμονικό σύστημα, το ανοσιακό σύστημα και το σύστημα διαχείρισης του στρες ενώ γνωστή είναι και η αντιφλεγμονώδης δράση του.

Tι θεραπεύει;

Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περισσότερες από 100 παθήσεις από όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων. εφαρμόζεται επίσημα σε 15 νοσοκομεία της Ελλάδος ως τεκμηριωμένη συμπληρωματική θεραπευτική τεχνική. οι κυριότερες είναι Πόνοι (κεφαλαλγίες, ημικρανίες, πόνοι αρθρώσεων κτλ) Αθλητικές κακώσεις (θλάσεις, διαστρέμματα κτλ) ψυχοσωματικές παθήσεις (κάπνισμα) παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (παχυσαρκία) ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις (ίλιγγος, εμβοές, αλλεργική ρινίτιδα)

Παρενέργειες:

έχει μια εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών

Ο βελονισμός στην πράξη:

– τοποθετούνται βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του σώματός ανάλογα με την πάθηση

– οι βελόνες είναι μιας χρήσεως και ειδικά συσκευασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται από το βελονιστή χωρίς να τις ακουμπάει

– η τοποθέτηση είναι ανώδυνη

– το βάθος ένθεσης εξαρτάται από τον σωματότυπο και την περιοχή του σώματος

– οι βελόνες παραμένουν στο σώμα από  15 – 45 λεπτά

– μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες του χωρίς πρόβλημα

– συχνότητα θεραπειών 2-3 φορές την εβδομάδα

– για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται 8 με 12 συνεδρίες βελονισμού

– η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στη τυχόν φαρμακευτική αγωγή, αντίθετα μπορεί να την ενισχύσει (συνεργατική δράση)

– ο βελονισμός δεν είναι μόνο ένα καλό παυσίπονο. είναι μια θεραπεία που έχει μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη δράση. ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.

 

  Δουβόγιαννης Μάριος 

  Φυσικοθεραπευτής  PT Cert. Acu. UWA

Παραμυθιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.