Απόκτησα κατοικίδιο. Και τώρα τι;Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Step beauty & health

Η απόκτηση ενός κατοικιδίου είναι η αρχή μιας υπέροχης συμβίωσης με την  προϋπόθεση ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του σε φαγητό, ιατρική φροντίδα, χώρο, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε πριν φέρουμε σπίτι ένα νέο μέλος είναι να προετοιμάσουμε τον χώρο, την οικογένεια και τα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια, ώστε να γίνει ομαλά το καλωσόρισμά του. Από τους χώρους, στους οποίους θα έχει πρόσβαση το ζώο, πρέπει  να αφαιρέσουμε ό,τι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, πνιγμό ή να καταναλωθεί από το ζώο με δυσάρεστα αποτελέσματα. Τα καλώδια,διάφορα χημικά και πολλά τρόφιμα ανθρώπινης κατανάλωσης αποτελούν συχνά παραδείγματα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Από αυτόν θα ενημερωθούμε για τις εξατομικευμένες ανάγκες του ζώου. Θα πραγματοποιήσει την ηλεκτρονική σήμανση και θα μας προμηθεύσει με το βιβλιάριο υγείας του κατοικιδίου.Πιο συγκεκριμένα θα μας συμβουλέψει να προστατεύσουμε το ζώο μας από τα εξω- και ενδο-παράσιτα ενάντια στα οποία υπάρχουν διάφορες ουσίες, σε ποικίλες φαρμακοτεχνικές μορφες (χαπάκια, σπρέυ, αμπούλες). Για να επιτύχουμε επαρκή προστασία πρέπει να ακολουθούμε το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, το οποίο θα διαλέξουμε με τις οδηγείες του κτηνιάτρου μας. Το ίδιο ισχύει και για τον εμβολιασμό, που συνήθως περιλαμβανει το εμβόλιο της λύσσας και ένα πολυδύναμο εμβόλιο για τα λοιμώδη νοσήματα που απειλούν το ζώο, ανάλογα με το είδος και την ηλικία του. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την προστασία της υγείας μας  και την ευζωία του κατοικιδίου μας. Καλό είναι να έχουμε στο νου μας πως η επίσκεψη στο κτηνιατρείο πρέπει να γίνει συνήθεια του ζώου μας. Οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθεια να την εκλάβει ως θετική  εμπειρία και να συνηθίσει τους χειρισμούς ώστε να αποφύγουμε το επιπλέον στρες όταν εμφανιστεί η ανάγκη για άμεση ιατρική φροντίδα.

Όντας υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι  για την μακροχρόνια δέσμευση που αναλαμβάνουμε μπορούμε με ασφάλεια να γίνουμε ιδιοκτήτες ενός ευτυχισμένου ζώου και να απολαμβάνουμε αμφότεροι φιλία και αφοσίωση.

Τριάντη Ειρήνη  Κτηνιάτρος, Μετεκπαιδευθείσα στη Χειρουργική Κλινική του Π.Θ.

Περδικάρη 11, 48100, Πρέβεζα info@vetcare-preveza.gr

Τηλέφωνο: 26820 22843 facebook.com/vetcarepreveza

www.vetcare-preveza.grΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.